Holistische fysiotherapie

Als holistisch fysiotherapeut kijken we naar de eventuele verbanden van verschillende factoren in het lichaam, in plaats van enkel het onderdeel waar je pijn ervaart. Zo kan er specifiek gekeken worden naar een deel van het lichaam of juist naar meerdere factoren zoals voeding, fysieke-, mentale- en emotionele factoren. Met onze holistische fysiotherapie benadering geven we advies op maat en hebben we korte lijntjes met voedingsdeskundigen, orthopeden en huisartsen mocht er een multidisciplinaire aanpak vereist zijn.

Wat is een holistische fysiotherapie benadering?

Als holistisch fysiotherapeut benaderen we de klacht met meer focus op de oorzaak dan op het direct verhelpen ervan. Hierbij gaan we ervan uit dat lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. We kijken naar de mens vanuit vijf niveaus: fysiek (lichaam), mentaal (gedachten en overtuigingen), emotioneel (gevoelens en emotionele staat), energetisch (energievelden) en spiritueel (dieperliggende betekenissen).

Voorbeeld: een patiënt komt bij ons met nekklachten, ’waarschijnlijk verkeerd gelegen’. Wij kunnen de nekklachten verhelpen, ervan uitgaande dat het eenmalig is. De kans dat dezelfde patiënt binnenkort weer bij ons aanklopt met dezelfde klachten is dan groter. De nekklachten kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld stress (verkramping van de spieren), een verkeerde sporthouding (te snel, te zwaar trainen of het gebruik van verkeerde spiergroepen), of doordat de stand van de heupen niet goed staat.

Holistische fysiotherapie wint steeds meer terrein en dat is maar goed ook. Waar we vroeger veel meer keken naar de pijnlocatie, kijken we nu veel breder en nemen we veel meer factoren mee in ons behandeltraject.
fysiotherapie
fysiotherapie

Hoe ziet een holistische werkwijze er in de praktijk uit?

In de praktijk nemen wij veel tijd voor de intake, waar wij al deze factoren uitvragen om een helder beeld te kunnen schetsen. Tijdens de intake zullen we samen kijken naar de informatie die er beschikbaar is en welke informatie er past bij jouw klachtenbeeld. Met onze kennis en ervaring en jouw verhaal zullen we je een duidelijk beeld schetsen van wat wij denken dat nodig is om jouw klacht te verhelpen. Hierbij kunnen we je tevens in contact brengen met voedingsdeskundigen, orthopeden en huisartsen mocht er een multidisciplinaire aanpak vereist zijn.

Waarom is holistische fysiotherapie effectiever?

We weten dat pijn niet altijd een relatie heeft tot schade in of aan het lichaam en dus speelt ook de beleving van pijn een grote rol in het herstel van bewegingsgerelateerde klachten. Wanneer jij onzeker bent over wat er speelt of juist informatie bent gaan opzoeken op het internet, kan het zijn dat je een verkeerd beeld hebt geschetst van de ernst van de klachten die je hebt. Dit noemen we ‘illnes believes’. Jouw idee over de ernst van de klachten die je ervaart kan pijn versterken, maar gelukkig ook verminderen.

Revalidatie na Operatie

Bekijk ons aanbod fysiotherapie behandelingen

Past onze manier van holistische fysiotherapie bij jou en ervaar je momenteel lichamelijke klachten? Of ben je topsporter en/of start je met intensieve trainingen en wil je daar de juiste begeleiding in ter preventie van blessures? Bekijk hier ons aanbod fysiotherapie behandelingen of neem contact met ons op voor het inplannen van een vrijblijvend intakegesprek.

×