Krachttraining voor kinderen, goed of slecht?

Krachttraining voor kinderen wordt vaak gezien als een gevaarlijke sport voor kinderen in de groei. Het kan de groei van het kind beperken en de kans op beschadigingen aan gewrichten vergroten. Maar klopt dit wel?

Is krachttraining voor kinderen veilig?

In 2013 heeft de UK Strength & Conditioning association een artikel uitgebracht gebaseerd op de kennis die we tot nu hebben over krachttraining op jonge leeftijd (Lloyd, 2013). Het statement was; Krachttraining bij kinderen is veilig, wel wordt geadviseerd dit onder supervisie te doen van een ervaren coach. Dus stuur een kind niet zelfstandig de sportschool in, maar laat hem of haar begeleid worden, dan is er geen vergrote kans op blessures. Sterker nog: de kans op blessures wordt zelfs kleiner en heeft een positief effect op het behouden van fysieke activiteiten op latere leeftijd. Dus kinderen die vroeg in aanmerking komen met krachttraining, zullen op latere leeftijd eerder blijven sporten. Dat is top!

Betekent dit dan dat mijn kind gewoon zonder risico aan krachttraining kan beginnen? Dit kan zeker, maar dus wel onder begeleiding en de focus moet liggen op techniek en het motorisch leren van het kind. Niet op de hoeveelheid gewichten. Zo kan er een juist fundament worden gelegd voor wanneer er wel aan gewichten gedacht gaat worden.

Welk soort krachtsport kan mijn kind dan doen?

Er zijn verschillende vormen van krachttraining, persoonlijk vind ik Crossfit een ideale sport om krachttraining bij kinderen te introduceren. Bij Kracht Amsterdam worden zowel kids- (4-11 jaar) als teenslessen (11-18) gegeven onder begeleiding van een ervaren coach of fysiotherapeut. Er staat dus altijd iemand op de groep met ervaring op het gebied van krachttraining. Daarnaast zijn de groepen maximaal 12 man groot, zodat er altijd overzichtelijk te werk kan gaan.

Heb je vragen over krachttraining voor kinderen?

Neem dan contact met ons op, en we beantwoorden graag al je vragen! We staan 5 dagen per week voor je klaar in onze praktijk binnen de muren van Kracht Amsterdam!

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24055781/

×