Krachttraining is iets wat iedereen zou moeten doen!

Wat is krachttraining?

Krachttraining, vooral met zwaardere gewichten, wordt vaak gecategoriseerd als gevaarlijk en niet nodig in een revalidatie. Vooral bij de ouderen populatie wordt krachttraining vaak minder snel toegepast vanwege de kwetsbaarheid van het lichaam naarmate we ouder worden.. Onzin!!

In onze praktijk is een zin die we vaak horen “weet je het zeker?” wanneer we gewichten aan de halter toevoegen. Wij geloven dat weerstandstraining iedereen ten goede kan komen en wanneer dit wordt toegepast volgens het progressieve overbelastingsprincipe, in andere woorden. Je de belasting langzaam elke training verhoogt, het risico van krachttraining verwaarloosbaar is. Het is namelijk een veilige en effectieve manier voor revalidatie en verbetert de dagelijkse activiteiten. Bij structureel gebruik kan iedereen veilig gewichten heffen zonder enig risico op letsel.

Het is niet ongebruikelijk dat cliënten bang zijn om zwaardere gewichten te heffen. Het klinkt dan ook best spannend wanneer de therapeut verteld dat we vandaag een 3 herhalingsmaximum gaan doen waarbij het gewicht afhankelijk van de patiënt soms richting de 100kg kan gaan. Deze aarzeling kan te wijten zijn aan bepaalde ideeën over training, verminderd zelfvertrouwen, chronische pijn of pijnovertuigingen (Jack et al. 2010). Het resultaat kan op angst gebaseerde onderbelasting zijn, waarbij klanten met veel minder belasting trainen dan ze zouden kunnen.

Wat tekent een “goede” training?

Het openen van de doos van Pandora voor wat ‘goede training’ inhoudt, zou een heel ander onderwerp zijn en is afhankelijk van je doelen. Bepaalde fysiologische principes zijn echter onbetwistbaar voor een succesvol en per definitie goed trainingsprogramma. Spieren hebben mechanische prikkels nodig met een passende en progressieve belasting om massa te krijgen en kracht te verbeteren. Constante onderbelasting leidt tot verlies van spiermassa, terwijl een gestructureerde en progressieve overbelasting de spiermassa en kracht vergroot. De prikkels die tijdens krachttraining worden ontvangen, dwingen spieren zich aan te passen en te groeien, wat de gewrichtsstabiliteit verbetert door de omliggende ligamenten minder te belasten (Wisdom et al.2015). Beweging van gewrichten is elementair omdat ze geen directe bloedtoevoer hebben en alleen afhankelijk zijn van smering, wat de optimale voeding is voor het kraakbeen.

De essentie van een trainingsprogramma is het verbeteren van uw conditie. Je lichaam is afhankelijk van een goede balans tussen training, herstel en voeding. Tijdens het herstel kan zal het lichaam zich aanpassen om dezelfde trainingsprikkel de volgende keer beter te kunnen verdragen. Deze theorie staat bekend als het ‘supercompensatiemodel’ en beschrijft ons fysieke vermogen om onze conditie te verbeteren door stress en rust af te wisselen om geleidelijk nieuwe prestatieniveaus te bereiken (Bompa en Buzzichelli 2019). Dan klinkt het ook meteen een stuk logischer dat wanneer je langzaam het gewicht opbouwt over een periode. Dat je aan het einde van die periode sterker bent en het lichaam ook een grotere trainingsprikkel nodig heeft om nog beter te worden.

Wat als ik pijn ervaar tijdens trainen?

Als u herstellende bent van een blessure en pijn ervaart, weet dan dat dit in eerste instantie een normale fysieke reactie van uw lichaam is, die aangeeft dat de belasting op het gebied waar u pijn ervaart op dat moment mogelijk te hoog is. De therapie van vroeger waarbij er vanuit werd gegaan dat rust klachten verhelpt, is gelukkig achterhaald. Deze vorm van “therapie” kan de klachten en het risico op chronische pijn zelfs vergroten, als gevolg dat het zenuwstelsel overprikkelt wordt (Booth et al. 2017).

Pijn is enorm complex en subjectief, waar de pijn per individu verschilt en altijd serieus genomen moet worden. Staat pijn niet altijd in relatie tot schade, zeker niet als het gaat om de mate van schade. Onze collega’s in de praktijk kunnen je helpen met het begrijpen waar de pijn vandaan komt en je begeleiden bij de verschillende aspecten van pijn en hoe deze je welzijn kunnen beïnvloeden. Fysiologische en psychosociale factoren worden beschouwd als de belangrijkste factoren voor welzijn en gezondheid en kunnen uiteindelijk jouw pijn ervaring beïnvloeden (Linton en Shaw 2011).

Wat is onze aanpak bij Movement Based Therapy?

In onze praktijk geloven we dat iedereen pijnvrij moeten kunnen bewegen. We stemmen samen het trainingsprogramma af op doelen die voor jou relevant zijn en dagen je uit om grenzen op te zoeken en je fysieke vermogen te herstellen.

Zoals onze naam suggereert, beschouwen we beweging als medicijn in het herstel van het vermogen om zowel fysiek als mentaal het beste uit jezelf te halen. Terwijl je herstellende bent van een blessure of je conditie wilt verbeteren, zorgen we ervoor dat je ook nadat je bij ons klaar bent begrijpt waar de pijnklachten vandaan kwamen en krijg je handvaten mee om deze klachten in het vervolg te voorkomen. De nadruk wordt gelegd op een gedetailleerde en uitgebreide intake, waarin we uw zorgen, doelen, verwachtingen, angsten, wensen en agenda bespreken om een ​​op maat gemaakt trainings- en behandelplan op te stellen.

 

Heb je vragen over krachttraining?

Neem dan contact met ons op, en we beantwoorden graag al je vragen! We staan 5 dagen per week voor je klaar in onze praktijk binnen de muren van Kracht Amsterdam!

References

Booth J, Moseley GL, Schiltenwolf M, Cashin A, Davies M, Hübscher M. Exercise for chronic musculoskeletal pain: A biopsychosocial approach. Musculoskeletal Care. 2017 Dec;15(4):413-421.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28371175/

Jack K, McLean SM, Moffett JK, Gardiner E. Barriers to treatment adherence in physiotherapy outpatient clinics: a systematic review. Man Ther. 2010;15(3):220-228. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923776/

Linton SJ, Shaw WS. Impact of psychological factors in the experience of pain. Phys Ther. 2011 May;91(5):700-11

Link: https://academic.oup.com/ptj/article/91/5/700/2735743

Wisdom KM, Delp SL, Kuhl E. Use it or lose it: multiscale skeletal muscle adaptation to mechanical stimuli. Biomech Model Mechanobiol. 2015 Apr;14(2):195-215.

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25199941/

Bompa CO, Buzzichelli C. Periodization. Theory and Methodology of Training. 6th ed. Champaign: Human Kinetics; 2019. p. 8 – 14.

×