Revalideren na een meniscus operatie

Ons knie gewricht bestaat uit 2 maanvormige en collageen rijke menisci, deze menisci zitten vast aan de bovenkant van het scheen been. We spreken waar van een laterale en mediale meniscus. Wanneer de meniscus beschadigd raakt kan dit pijnklachten veroorzaken. In sommige gevallen moet er een operatie worden uitgevoerd om beschadigde delen van de meniscus te hechten of (deels) te verwijderen. Belangrijk is dat er in beide gevallen maar ook wanneer een operatie niet nodig is, je een revalidatie traject aangaat bij de fysiotherapeut in de buurt. De fysiotherapeut kan samen met jou een behandelplan opstellen en de kracht en mobiliteit terug brengen naar het oude niveau voor de klachten. Bij onze in de praktijk werken we nauw samen met specialisten, zodat er indien nodig snel geschakeld kan worden bij aanhoudende klachten. Wil je weten hoe een revalidatie traject er voor jouw uitziet? Neem dan contact met ons op.

Hoe ziet een revalidatie na een meniscus operatie eruit?

Na de meniscus operatie mag je meestal dezelfde dag nog naar huis. Afhankelijk van de ingreep moet je de eerste 6 weken op krukken lopen om de knie te ontlasten. Wij komen vaak de eerste weken aan huis en beantwoorden thuis al je vragen en nemen de eerste oefeningen met je door die je thuis kan doen. Vervolgens zal je in de maanden die hierop volgen door verschillende fase van herstel gaan. Grofweg van langzaam gecontroleerde oefeningen naar steeds snellere en ongecontroleerde oefeningen. De tijd die voor verschillende fase staat zijn richtlijnen. We kijken namelijk met behulp van meetmomenten en doelen in welke fase we zitten en wanneer we klaar zijn voor de volgende fase. Uiteindelijk bouwen we op deze manier in +-6 maanden naar een zoals ze dat noemen “return to play” principe. Wat inhoud dat je na deze periode weer deelneemt aan de sport die je beoefende voor de operatie.
houthavens
Enkelklachten

Welke testen worden er uitgevoerd tijdens een revalidatie na een meniscus operatie?

Gedurende de revalidatie van een meniscus operatie zal je afhankelijk van de fase waarin je zit verschillende testen ondergaan. Er worden krachtmetingen uitgevoerd, sprongvormen getest en verschillende vragenlijsten afgenomen. Aan de hand van deze testen zal bepaald worden of het veilig genoeg is om door te gaan naar een volgende fase en uiteindelijk of je uit gerevalideerd bent. De fases zijn zoals je dat noemt “criteria” based, wat betekent dat je naar de volgende fase gaat bij het halen van de criteria in de betreffende fase. Dit kan dus per persoon verschillen. Binnen de praktijk maken we gebruik van Force plates, welke uiterst nauwkeurig in kaart kunnen brengen hoeveel kracht je kan leveren en of dit evenredig verdeeld wordt tussen beide benen.

Samenwerking Xpert clinics

Onze praktijk heeft een samenwerkingsverband met Xpert Clinics. Binnen deze samenwerking is het vertrouwen uit vanuit de specialist dat bij ons de revalidatie trajecten van goede kwaliteit zijn. Andersom hebben wij veel vertrouwen in de behandelwijze van Xpert Clinics. De specialisten geven vaak aan dat zonder goed revalidatie traject de operatie weinig zinvol is. Daarom is de combinatie fysiotherapie en orthopedie in deze gevallen zo enorm belangrijk. Dit vergroot de kwaliteit van de revalidatie aanzienlijk.

Fysiotherapie na operatie

Maak direct een afspraak

Ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jou revalidatie na een meniscus operatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via ons online intake formulier of via de telefoon. Voor vragen kunt u ook altijd eerst een mailtje sturen naar info@movementbasedtherapy.nl.

×