Voorste kruisband revalidatie

Voorste kruisband revalidatie is een lang traject wat nodig is na de operatie die je ondergaat. Belangrijk is de juiste begeleiding voor 9-12 maanden in het op trainen van je knie. Communicatie tussen orthopeed en fysiotherapeut is belangrijk, indien zich problemen voordoen en er snel geschakeld moet worden. In onze praktijk hebben we nauw contact met orthopeden uit ons netwerk. Heb je vragen over hoe een voorste kruisband revalidatie eruitziet? Neem dan contact met ons op.

Hoe ziet een revalidatie na een voorste kruisband ruptuur eruit?

Na de voorste kruisband operatie mag je meestal dezelfde dag nog naar huis. De eerste 6 weken zal je de knie moeten ontlasten en op krukken lopen. Wij komen vaak de eerste weken aan huis en beantwoorden thuis al je vragen en nemen de eerste oefeningen met je door die je thuis kan doen. Vervolgens zal je in de maanden die hierop volgen door verschillende fases van herstel gaan. Grofweg van langzaam gecontroleerde oefeningen naar steeds snellere en ongecontroleerde oefeningen. De tijd die voor verschillende fases staat zijn richtlijnen. We kijken namelijk met behulp van meetmomenten en doelen in welke fase we zitten en wanneer we klaar zijn voor de volgende fase. Uiteindelijk bouwen we op deze manier in 9-12 maanden naar een zoals ze dat noemen “return to play” principe. Wat inhoudt dat je na deze periode weer deelneemt aan de sport die je beoefende voor de operatie.

houthavens
knieklachten 2

Welke testen worden er uitgevoerd tijdens een voorste kruisband revalidatie?

Gedurende de revalidatie van een voorste kruisband zal je afhankelijk van de fase waarin je zit verschillende testen ondergaan. Er worden krachtmetingen uitgevoerd, sprongvormen getest en verschillende vragenlijsten afgenomen. Aan de hand van deze testen zal bepaald worden of het veilig genoeg is om door te gaan naar een volgende fase en uiteindelijk of je uit gerevalideerd bent. Binnen de praktijk maken we gebruik van Force plates, welke uiterst nauwkeurig in kaart kunnen brengen hoeveel kracht je kan leveren en of dit evenredig verdeeld wordt tussen beide benen.

Samenwerking Xpert clinics

Onze praktijk heeft een samenwerkingsverband met Xpert clinics. Binnen deze samenwerking is het vertrouwen vanuit de specialist dat bij ons de revalidatie trajecten van goede kwaliteit zijn. Andersom hebben wij veel vertrouwen in de behandelwijze van Xpert clinics. De specialisten geven vaak aan dat zonder goed revalidatie traject de operatie weinig zinvol is. Daarom is de combinatie fysiotherapie en orthopedie in deze gevallen zo enorm belangrijk. Dit vergroot de kwaliteit van de revalidatie aanzienlijk.

knieklachten

Maak direct een afspraak

Ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw voorste kruisband revalidatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via ons online intake formulier of via de telefoon. Voor vragen kan je ook altijd eerst een mailtje sturen naar info@movementbasedtherapy.nl.

×