Fysiotherapie bij een frozen shoulder

De term frozen shoulder ook wel capsulitis adhesiva komt voort uit het steeds stijver worden van je schouder in een relatief korte termijn. Dit ontstaat door een mogelijke ontstekingsreactie in het gewrichtskapsel van de schouder. De incidentie van een frozen shoulder is tussen de 2-5% onder de Nederlandse bevolking.

Een frozen shoulder is een vervelende en langdurige blessure die tot wel 36 maanden in beslag kan nemen. Wat kan je doen tegen een frozen shoulder? Dat lees je hier!

Wat zijn symptomen van een frozen shoulder?

Een frozen shoulder kenmerkt zich door een steeds stijver wordende schouder die we kunnen categoriseren in 3 fasen namelijk, de bevriezende fase (enkele weken tot 9 maanden), de bevroren fase (4 tot 9 maanden) en de ontdooiende fase (4 tot 12 maanden). Zoals je ziet zit er een ruime speling in de duur van elke fase, dit komt mede door nog onbekende factoren, maar ook door het wel of niet actief bezig zijn met het herstel van je schouder. Hieronder worden de fase nog eens uitgebreider omschreven:

Fase 1: De schouder verstijft in een relatief snelle periode waarbij vooral de naar buitendraaiing van de schouder als eerst beperkt raakt. We spreken van een frozen shoulder wanneer minstens 3 bewegingen aanzienlijk beperkt zijn (+- 50% van de volledige range of motion of te wel ROM). Bewegen van de schouder doet zeer en kan uitstralen naar de bovenarm. Ook slapen op de arm wordt oncomfortabel.

Logisch dat je in dit stadium bang bent dat er iets ergs aan de hand is, een dokter of fysiotherapeut kan je in dit stadium met juiste diagnose vaak geruststellen.

Fase 2: De pijn neemt af maar de beperking in de schouder kan nog iets toenemen. Deze fase voelt alsof je (zoals het spreekwoordelijk gezegde luid) aan het dweilen bent met de kraan open.

Fase 3: Deze fase staat gekenmerkt met (eindelijk) het terugkrijgen van meer ROM. De pijn zal afnemen en je krijgt langzaam meer functie terug over een grotere bewegingsuitslag in de schouder. Deze fase kan tot +- 18 maanden duren.

Wat kan je doen tegen een frozen shoulder?

Het behandelen van een frozen shoulder zal in overleg gaan met je fysiotherapeut en/of huisarts. Ga niet googelen! Middels een programma op maat zal er, afhankelijk van de fase waarin je zit, gewerkt worden aan bewegelijkheid en functie van de schouder. Je zal meer ROM en functie behouden wanneer je actief blijft en oefent.

Er wordt ook tijd besteed aan een stukje acceptatie van het proces waarin je zit. Dit is voor ons net zo belangrijk, omdat het juist een blessure betreft waarvan het revalideren een lange adem vraagt.

Na een uitgebreide intake zal er samen een behandelplan worden opgesteld. Je gaat oefeningen doornemen die je thuis zelfstandig kan uitvoeren. Daarnaast zal je samen met de fysiotherapeut werken in de gym aan je kracht en mobiliteit. De huiswerk oefeningen die wij je meegeven zullen middels video materiaal beschikbaar zijn via een handige app van Physitrack. Wij maken gebruik van deze app omdat we merken dat patiënten hier erg positief over zijn. Wanneer een oefening vergeten wordt is deze simpel terug te kijken via de video’s die via de app aan jou worden verstrekt. Zo heb je altijd en overal je oefeningen bijdehand.

Een frozen shoulder is een vervelende blessure, maar door een actieve behandeling kun je goed van herstellen.

Heb je op dit moment last van een frozen shoulder?

Neem dan contact met ons op, en we helpen je weer op weg! We staan 5 dagen per week voor je klaar in onze praktijk binnen de muren van Kracht Amsterdam!

Bron: https://www.schoudernetwerk.nl/richtlijn-frozen-shoulder-2017/

×